Pillangók paraziták.

Évente amerikaiak ezrei halnak bele az évszaki influenzába. Persze mi emberek leleményesek vagyunk. Sokféleképpen védekezünk a betegségek ellen.

Gyógyszerekkel, oltásokkal.

Miért van néhány Monarch pillangók Crumpled Wings?

Tudatosak vagyunk. Tanulunk tapasztalatainkból, és leleményes megoldásokat találunk. Sokáig azt hittük, egyedül mi vagyunk képesek erre.

Nem csak mi vagyunk képesek gyógyítani. Már tudjuk, hogy bizonyos állatok is meg tudják ezt tenni. Talán a csimpánzok példája a legismertebb. Tőlünk nem is nagyon eltérően gyógynövényeket vetnek be a bélrendszeri paraziták ellen.

De az utolsó évtizedekben kiderült, más állatfajok is tudnak gyógyatani: az elefántok, a sülök, birkák és kecskék, pillangók paraziták folytathatnánk még a pillangók paraziták. Még érdekesebb azonban, hogy a legújabb kutatások szerint rovarok és kisebb agytérfogattal rendelkező állatok is tudnak gyógyítani.

A fertőző pillangók paraziták külön kihívása köztudottan az, hogy kórokozóik továbbfejlődnek, és sok ellenük kifejlesztett gyógyszer pillangók paraziták hatástalanná válik. Emiatt nagy igény van új gyógyszerek kifejlesztésére, amelyeket bevethetünk a betegségek ellen.

Figyelembe kellene vennünk a királylepkét is, mert saját betegségeink kezeléséhez tanulhatunk egyet s mást. Biológus vagyok, s már tíz éve tanulmányozom a királylepkéket.

  • Miért van néhány Monarch pillangók Crumpled Wings?
  • Helminthiasis elleni védekezés
  • Esze miatt lehet tetvesebb az ember a csimpánznál [origo]
  • Miert hivjak madartejnek
  • Jaap de Roode: Gyógyszerszedő pillangók | TED Talk Subtitles and Transcript | TED
  • Да, конечно… сэр.

Főleg látványos vándorlásairól ismert ez a faj, melynek során minden évben elrepülnek az USA-ból és Kanadából Mexikóba, ahol milliószámra gyülekeznek. Engem azonban más okból érdekel ez a faj. Konkrétan azért, mert megbetegszenek. Pont úgy, mint te és én.

Esze miatt lehet tetvesebb az ember a csimpánznál

S úgy vélem a lepkék viselkedése pillangók paraziták minket magunk kezelésére alkalmas gyógyszerek fejlesztésére. A királylepkéket megfertőző paraziták neve Ophryocystis eletroscirrha — meglehetősen hosszú név. Spórákat termelnek, spórák millióit a lepkék felszínén.

Ezek a kis barna foltok a lepke kitinpikkelyei közt, spórák pillangók paraziták. Rendkívül káros parazita. Lerövidíti a lepkék élettartamát, akadályozza őket a repülésben, még felnőtté válásuk előtt végezhet velük.

Pusztító élősködő. Munkám egy része pillangók paraziták növénytermesztésből áll, mivel a királylepkék nagyon válogatósak. A lárváik csak selyemkórót esznek. Szerencsére ebből többfélét is szívesen fogyasztanak.

Mindegyik kórófaj tartalmaz kardenolidokat. Ezek mérgező vegyületek. Vagyis a többi állatnak mérgezők, pillangók paraziták a királylepkéknek nem. A királylepkék felveszik a mérget, testükben tárolják, s ők maguk válnak mérgezővé a ragadozóik, például a madarak számára. Pompás narancssárga, fekete és fehér színeik ezt kürtölik szét a nagyvilágban: figyelmeztetés, hogy a lepkék mérgezőek. Munkám során növényeket termesztettem az üvegházban, sok különböző fajta selyemkórót.

Volt köztük mérgező, mint például a pillangók paraziták selyemkóró, amely magas koncentrációban tartalmazza a kardenolidot.

pillangók paraziták

De volt ártalmatlan is. Ezeket pillangók paraziták megetettem a királylepkékkel. A lepkék közt voltak egészséges, parazitamentes egyedek. Voltak köztük betegek is. Kiderült, pár selyemkóró gyógyhatású, vagyis enyhíti a lepkék tüneteit. Tehát a lepkék tovább éltek a fertőzéssel, mikor gyógyhatású növényeket ettek. S mikor ez kiderült, az az ötletem támadt, és sokan azt mondták, hogy elment az eszem, de sehogy sem ment ki a fejemből.

Mi lenne, ha a lepkék felhasználják a gyógyhatású növényeket?

Tele van a Mekong új fajokkal A királylepkét az Ophryocystis elektroscirrha protozoon nevű parazita egysejtű fertőzi meg még hernyó korában. Most sikerült bebizonyítanunk, hogy a selyemkórófélék — Asclepiadaceae — némely fajtája, amellyel a lárva táplálkozik, redukálhatja a felnőtt királylepke fertőzöttségét. Azt is kimutatták, hogy a fertőzött nősténylepkék petéiket előszeretettel olyan növényeken rakják le, amelyeknek köszönhetően utódaik kevésbé lesznek betegek. Ez azt jelenti, hogy evolúciójuk során a királylepkék szert tettek utódaik gyógyításának képességére. Év közben a Nagy-tavaktól északra, illetve délre: az Egyesült Pillangók paraziták Minnesotától New York államig, Kanadában pedig Ontario államban él; a telet viszont a mexikói Michoacán államban, egy mindössze négyzetkilométeres területen tölti.

Mi lenne, ha ők is úgy tesznek, mint az orvosok? Csapatom és én nekifogtunk a kísérletnek. Az első kísérletek során hernyókkal foglalkoztunk.

Választhattak a gyógyhatású és a sima selyemkóró közt. Ezután megmértük, pillangók paraziták mennyit fogyasztottak a két fajból életük során. Az eredmény, mint oly gyakran a kutatásoknál, unalmas volt. Ezek a hernyók semmit sem tettek az egészségükért. Elkezdtünk felnőtt lepkékkel kísérletezni.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy az anyák gyógyszerezik-e a utódaikat. Olyan selyemkóróra petéznek-e, amely az utódaikat egészségesebbé teszi?

Már jó néhány éve folynak a kísérleteink, és mindig ugyanaz az eredmény jön ki. A kísérlet során betesszük a királylepkét egy nagy ketrecbe. Egyik oldalán egy gyógyhatású selyemkóró van, a másik oldalán sima, majd megszámoljuk, melyik növényre hány petét raknak. Az eredményeink mindig ugyanazok. A királylepkék előnyben részesítik a gyógyhatású selyemkórót.

Tudósít a  visszaesés uralkodó pillangók Észak-Amerikában már keverjük a természetet kedvelő közönség, hogy tegyen lépéseket, remélve, hogy a trend megfordításához. Sokan ültetett kertben selyemkóró tapaszok vagy telepített pillangó kertek és megkezdte pillangók paraziták nagyobb figyelmet arra az uralkodók, hogy látogassanak el a yard. Ha elkezdték megfigyelni uralkodó pillangók a területenakkor már valószínűleg rájöttek, hogy sok uralkodók nem teszik a felnőttkorig. Néhány teszi a báb szakaszban csak kialakulni a deformált felnőtt gyűrött szárnyak, nem tud repülni. Miért van egyes pillangók paraziták pillangók hasonlóan deformálódik?

Mikor lepetéznek, megfertőzik feltörekvő élelmezési célú paraziták a parazitával. Nincs módjuk ezt megakadályozni. Önmagukat sem gyógyszerezhetik.

Hogyan alakul ki a szívférgesség? Nézd meg filmünket, mi történhet egy szúnyogcsípéssel!

De pillangók pillangók paraziták kísérletek azt sugallják, hogy a királylepke-anyák gyógyhatású selyemkóróra petéznek, amely az utódaikat egészségesebbé teszi. Szerintem ez egy nagyon fontos felfedezés, nemcsak azért, mert valahol tökjó dolgot tudtunk meg a természetről, hanem arról is mond valamit, hogyan találunk új gyógyszereket.

Ezek az állatok nagyon picik és általában egyszerűnek tartjuk őket.

hatékony giardiasis tabletta

Pirinyó kis agyuk van, s mégis egészen kifinomult gyógykezelésre képesek. A legtöbb gyógyszerkészítmény a mai napig természetes, nagyrészt növényi eredetű, és a bennszülött kultúrák sámánjai hagyományosan, gyakran lesnek el az állatoktól egyet s mást.

pillangók paraziták monogén paraziták kezelése

Így árulták el pillangók paraziták elefántok a gyomorrontás kezelését, a sülök pedig a véres hasmenés ellenszerét fedték fel. Nagyon pillangók paraziták, hogy ne csak a nagy agytérfogattal rendelkező emlősöket figyeljük. Az egyszerűbb állatoktól, például a rovaroktól is elleshetünk valamit, bár agyukat egyszerű kis szerkezetnek véljük. A felfedezés, hogy a rovarok is tudnak gyógyszereket használni, új utakat nyit a kutatás számára, s én azt hiszem, hogy talán egy nap emberi betegségeket fogunk kezelni olyan gyógyszerekkel, amelyeket először a pillangók fedeztek fel.

Ezt a lehetőséget egyszerűen nem hagyhatjuk ki. Köszi szépen a figyelmeteket!

Lásd még