Feregnyulvany latinul, Gyógyhírek

Féregnyúlvány - Patikapédia

Vakbélgyulladás tünetei és kezelése

A vakbélgyulladás helyesen: féregnyúlványgyulladás, latinul: appendicitis feregnyulvany latinul leggyakoribb heveny hasi kórkép gyermekkorban. Oka nem tisztázott, egyes becslések szerint minden negyedik-ötödik ember átesik rajta élete folyamán.

fehér férgek címe pinworm kezelés gyermekek drogok

Mai tudásunk szerint ha egyszer kialakult, magától nem múlik el legfeljebb csak az esetek elenyésző hányadábanezért kezelésére egyetlen lehetőség van: a műtét. A féregnyúlvány egy emberben jelentéktelen nyirokszerv, amely a vékonybél-vastagbél átmenetben elhelyezkedő vakbél kesztyűujjszerű, gilisztához hasonló alakú feregnyulvany latinul nagyságú nyúlványa. A betegség lényege a féregnyúlvány gyorsan súlyosbodó gyulladása, amely végül nap alatt, de nemritkán órák alatt a csökevényes kis bélszakasz egész falára kiterjed és annak elhalásához és kilyukadásához perforációhoz vezet.

Császármetszés 34 éve császármetszéssel szültem bikini vágással. Semmi különösebb problémám nem volt. Az utóbbi időben azonban gyakran beke Hasi feszültség A jobb oldalamon folyamatosan feszül a hasam egy pár napja, és már a hasam is megy.

A tünetek feregnyulvany latinul enyhék, azonban lassan, de biztosan mind súlyosabbá válnak. Leglényegesebb közöttük az állandósuló jobb alhasi fájdalom, amely a gyulladás előrehaladtával nem csak egyre erősebb lesz, de a jobb hasfél egyre nagyobb területére terjed ki, amelynek aztán már az érintése is igen kellemetlen a kis beteg számára.

A vakbél a vastagbél kezdeti szakasza, melybe a vékonybél beszájadzik, a féregnyúlvány ennek függeléke appendix. Mi okozza és milyen gyakori?

Kezdetben csak rossz közérzet, étvágytalanság, később hányinger, hányás és láz is társulhatnak a fájdalomhoz. A folyamat annál gyorsabban halad előre, minél fiatalabb a beteg.

Heveny féregnyúlvány-gyulladás

Végül, ha nem történik meg a műtéti beavatkozás bekövetkezik a perforáció és kialakul a hashártyagyulladás, ami életveszélyes helyzetbe sodorhatja a beteget. A tünetek kezdetben igen megtévesztőek is lehetnek, egyszerű gyomorrontásra emlékeztetnek. Más esetben, ha például a gyulladt féregnyúlvány lelóg a hólyaghoz, a gyakori vizelési inger hólyaghurutot feregnyulvany latinul, de az is előfordul, hogy bélfalizgalom okozta hasmenés miatt bélhurutra terelődik a gyanú.

Amit a vakbélgyulladásról tudni érdemes

Általában véve, a féregnyúlvány szokatlan helyzete mindig megnehezítheti a megítélést. Félrevezethet az a tény is, hogy a vakbélgyulladás gyakoribb feregnyulvany latinul időszakban, járványok idején.

féreghajto elado férgek 2 éves gyermek gyógyszeres kezelésében

A diagnózis tehát nem is olyan könnyű, ezért 6 órán túl tartó és fokozódó hasi panaszokkal mindig forduljon sebészhez, akinek az elkülönítésben a laborháttér és ultrahangos szakember is a segítségére lesz. A kezelés műtéti.

Vak-e a bél?

Ma feregnyulvany latinul más biztonságos módszer nem áll rendelkezésre, noha sokféle próbálkozás történt és történik ma is a jegeléstől feregnyulvany latinul borogatásig, az antibiotikumtól a természetgyógyászatig. Feregnyulvany latinul mi magunk is megpróbálkozunk, de feregnyulvany latinul akkor, ha nem biztos a diagnózis, és megfigyelésre vesszük fel a beteget. Az esetek egy részében megszűnnek a panaszok, ilyenkor nem vakbélgyulladás volt a tünetek oka.

Ha azonban a vakbélgyulladást megállapítottuk, műteni kell, mert a további késlekedés már veszélyes lehet.

Tartalomjegyzék

A műtét altatásban történik, ezért a kis beteg számára fájdalmatlan és gyors megkönnyebbülést hoz. A műtét után — súlyosságtól függően — napot kell a kórházban tölteni.

feregnyulvany latinul

Sárközy Sándor A cikk megosztását külön köszönjük!

Lásd még