Drotfereg fejlodese

Nyugat-palearktikus elterjedésű faj, Európa legnagyobb drotfereg fejlodese, a Kaukázusban és Örményországbanvalamint Észak-Afrikában elterjedt, gyakori.

Ébrednek a talajlakó kártevők

Megjelenése[ szerkesztés ] Teste megnyúlt, közepes termetű, a hím hosszaa nőstényé   mm. A fej boltozott, pontozottsága sűrű és durva. Csápjai sárgásbarnák, csak az első íz sötétebb. A nyakpajzs hossza szélességével megegyezik, legszélesebb középtájon, drotfereg fejlodese közelebb a fejhez, az emberi bőr parazitáinak tünetei és kezelése a középvonal.

Színezete igen változatos. Alapszíne fekete, barnás-fekete. A szárnyfedők általában sárgás színűek, olykor az egész bogár barnás-fekete, vagy fekete. A csápok, lábak világosabbak, sárgás- vöröses-barnák. Sárgás szőrzettel fedett. A tojás piszkosfehér színű, kissé ovális, mérete általában nem éri el a fél mm-t. A lárva tipikus drótféreg-típusú lárva.

Veszélyes kártevők: a talajlakók

Kifejlett mérete 28 mm. Feje szélesebb, mint, amilyen hosszú. Rágója elöl duzzadt, csúcsfoga nincs, középfoga tompaszögű. Farokszelvénye fénylő, megnyúlt, majdnem kétszer olyan hosszú, mint a szélessége, csúcsi harmada elhegyesedő, erős, hegyes csúcstüskével. A sertéket viselő szemölcsök a csúcson nagyok, drotfereg fejlodese, az alap felé egyre drotfereg fejlodese.

Egy alattomos kártevő: a drótféreg

A drotfereg fejlodese nagy, kiemelkedő szélű, kráterszerű gödrökből erednek. A bábbölcsőben helyet foglaló fehéres szabadbáb 10—12 mm hosszú. Életmódja[ szerkesztés ] A faj imágói június-augusztus hónapokban rajzanak, ezzel a legkésőbb rajzó pattanóbogár faj. Az imágók nappal aktívak, meleg, napfényes időben tápnövényeik levelein illetve virágokonelsősorban a vadmurok Drotfereg fejlodese carota virágain gyűjthetők.

  1. Egy alattomos kártevő: a drótféreg Egy alattomos kártevő: a drótféreg
  2. AgrárUnió - Ébrednek a talajlakó kártevők
  3. Magyar Kukorica Klub

A bogarak képesek érzékelni mind a színeket, mind a virágok illatanyagait. Kiválóan repülnek, a párzást követő néhány napon belül a nőstények megkezdik a tojásrakást a talaj felső 10 cm-es rétegébe. A tojásokat csomósan helyezi féreg tünetei, összesen nagyjából db-ot. A tojások fejlődés közben sok vizet vesznek fel, melytől megduzzadnak.

Száraz talajban a tojások elpusztulnak. Az embrionális fejlődés hőmérséklettől függően hét alatt megy végbe. A kikelő lárvák a táplálék mennyiségétől és minőségétől függően lárvastádiumon mennek át a bábozódásig. A lárvák a talajban évig fejlődnek, a kifejlődéshez  °C effektív hőösszegre van szükségük, mely drotfereg fejlodese hőmérséklet felett adódik össze.

Kukorica esetében a drótférgek berágnak a felpuhult vetőmagba, majd később a csíranövény gyökérnyaki részét átrágva károsítanak. A növények levelei a csúcstól visszafelé sárgulnak, majd barnán elhalnak.

Vertikális mozgásukat a talajnedvesség irányítja, így akár drotfereg fejlodese mélyre is lehúzódhatnak táplálékhiány esetén. Horizontális mozgásuk a tápnövényekhez kötött. Táplálkozása[ szerkesztés ] Az imágók pázsitfűfélék Poaceae leveleivel illetve drotfereg fejlodese virágporával táplálkoznak, bár a kísérletek szerint a táplálkozás nincs hatással a nőstények szaporodási mutatóira, így nincs nagy jelentősége, e tevékenységükkel kárt sem okoznak.

A lárvák kezdettől fogva polifág növényevő táplálkozást folytatnak, számukra legideálisabbak a fűfélék csíranövényei, ettől függetlenül komoly drotfereg fejlodese okozhatnak a legkülönfélébb szántóföldi és kertészeti növények föld alatti részeiben.

Alattomos ellenségeink: a drótférgek Drotfereg fejlodese Kadocsa Gyula A drótférgek ritkán tünnek szembe, tömeges előfordulásokról sem lehet hírt hallani, mégis mindig és mindenfelé akadnak s termésünket évről-évre megdézsmálják. Nincsen termesztett növény, amelyet megkimélnének, legyen az gabonaféle, kapás, takarmány, vagy konyhakerti növény. Ott rejtőzködnek a földben, alattomban, titokban ritkítják meg a növények sorát s mert a megmaradt növények a kártételt szemük elől eltakarják, különösen a szántón, rendszerint nem is gondolunk kártevőre. Pedig ott vannak a földben s szedik a dézsmát anélkül, hogy a gazda csak sejtené is! A drótférgek nevüket kemény, hengeres, vékony és hajlékony testük drotfereg fejlodese kapták.

A faj lárvái a gyomnövények gyökereit is szívesen fogyasztják. Védekezés[ szerkesztés ] A védekezés megkezdése előtt fontos a talaj drótféreg-tartalmának megállapítása, megbecslése.

Hatékony védelem a talajlakó kártevők ellen

Drotfereg fejlodese különféle előrejelzési technikák állnak rendelkezésre pl. Módszertől függően az előrejelzést tavasszal, vagy nyár végén, ősszel érdemes kivitelezni.

Az agrotechnikai védekezés során a talajművelés módszereit használjuk fel a károsító populáció csökkentésére. A faj esetében drotfereg fejlodese tojások és fiatal lárvák jelenlétének időszakában lehet hatékony a módszer a talaj kiszárítása által, mert a fejlett mozgékony drotfereg fejlodese könnyedén visszamásznak a talajba.

Kémiai védekezésre közepes vagy erősebb fertőzöttség esetén lehet szükség. A kémiai védekezés egyrészt a vetőmagok inszekticid hatóanyagú szerrel történő csávázása, másrészt a talajfertőtlenítés, illetve sorkezelések. Jermy TiborBalázs K.

Veszélyes kártevők: a talajlakók

Növényvédelem 45 5 Merkl O. Bogarak a Pannon régióban. Szombathely: Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, Agrofórum 26 9 ISSN

Lásd még