Szivfereg szunyog. Szívférgesség elleni védekezés

szivfereg szunyog

Kisállatorvos - Vigyázat! Terjed a szívférgesség!

Halálos veszéllyel fenyegeti a kutyákat a szúnyogok terjesztette szívféreg Legyen szívügyünk a szivfereg szunyog szívének egészsége! Mi is ez pontosan? A szívférgesség a kutyák életét fenyegető, súlyos megbetegedés.

Az elváltozás hátterében a cm hosszúságot is elérő fonálféreg, a szívféreg áll, mely a kutya szívében, tüdejében és a szivfereg szunyog nagyobb ereiben él. Kártétele következtében tüdő és szívelégtelenség alakul ki, illetve több belső szerv károsodásáért szivfereg szunyog felelős lehet a kifejlődése során a férgek tüdőben lévő gyermekek tünetei és kezelése történő vándorlásának köszönhetően.

paraziták kezelése szóda beöntéssel

Háziállataink közül a szívférgesség a kutyák és macskák ritkán a vadászgörények parazitás megbetegedése, de a hazai vadállományban az aranysakál és a vörös róka is fertőzött a legújabb kutatások szerint. Magyarországon hol található meg a szívférgesség, szivfereg szunyog elterjedt? Ez a megbetegedés korábban szivfereg szunyog a mediterrán területeken fordult elő, de ma már Magyarországon is veszélyezteti a kutyák és macskák egészségét.

Leginkább a nagy tavaink és folyóink mellett, azok árterületei mentén az ország több településén is előfordul. Az ország Észak-keleti és Déli régiójában, Budapesten és Pest megyében valamint az Észak-Dunántúli megyékben gyakoribb a megbetegedés előfordulása.

Mindent a szívférgességről

Az első estet, mely itthon fertőződött meg ben írták le először. Azóta egyre gyakrabban akad fenn az állatorvosok szűrővizsgálatai során. A terjedés hátterében a globális felmelegedést feltételezhetjük. Klímakutatók szerint 10 évente valamivel több, mint 6 km a területi eltolódás mértéke.

  • Szúnyogok és szívférgesség - Ecolounge
  • A szúnyogok nemcsak kellemetlenek, hanem felelősek az egyik legsúlyosabb állatbetegség, a szívférgesség kórokozójának terjesztéséért is.
  • Halálos veszéllyel fenyegeti a kutyákat a szúnyogok terjesztette szívféreg - Felelős Állattartás
  • katerinavendeghaz.hu - A szúnyogokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és az ellenük való védekezés
  • A kutyák szívférgessége - Mátyás Állatorvos Központ
  • Embert nem öl a szívféreg
  • A tavasz beköszöntével mindenképp javasolt gondolni kedvenceink külső élősködők elleni védelmére.

Egyes kutatók szerint az utazási szokások megváltozása és elsősorban a Kelet-Nyugati tranzitforgalom is szerepet játszhat ebben. Hogy jut be a kutyába a szívféreg, hogyan terjed a kórokozó?

A kórokozó szívféreg szaporodásához egy köztigazdára, úgynevezett vektorra van szükség. A szúnyog vérszívásakor a fertőzött kutyából származó féreg lárvája a szúnyogba, majd onnan egy újabb vérszívás során, egy másik még egészséges állat testébe kerül, ott fejlődik ki, megkezdi parazita életmódját és szaporodását. A Dirofilaria immitis, azaz a szívféreg lárvái a szervezetben vándorolnak és végül a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe jutnak. A paraziták itt akár szivfereg szunyog cm hosszúra is megnőhetnek és évig is élősködnek a szervezetben.

Mit kell tudni a szúnyogokról? Májusban az esősebb és melegebb idő beköszöntével, a szúnyogok már megfelelő időjárási körülményekkel találkoznak és szivfereg szunyog vérszívó, parazita inváziójukat.

A szúnyogokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és az ellenük való védekezés

A szúnyog szezon beindulásával a szívférgesség kialakulásának esélyei is növekednek. A hazai vizsgálatok megállapították, hogy három szúnyog faj is hordozhatja a szívféreg lárváit. Ismert az úgy nevezett egyhetes szabály, mely szerint egy kiadós esőt követően nagyjából 7 nap múlva kelnek ki lárvális alakjukból a szúnyogok.

Olvass tovább Mitől alakul ki a macskaszőr-allergia?

Ezek aztán hatalmas rajokban támadják meg a melegvérű élőlényeket, elsősorban a reggeli és szivfereg szunyog időszakokban, leginkább az árnyékos, szélmentes területeken.

A szúnyogok egyébként nemcsak fonálférgeket, hanem más kórokozókat is terjeszthetnek, ezért a kullancsokhoz hasonlóan egyre nagyobb figyelmet követel a szúnyogok elleni védelem, és a szúnyogcsípés elkerülése, megakadályozása. Milyen tüneteket figyelhetünk meg a kutyán? A csípéstől számított első hónapban a fertőzött állat tünetmentes, azonban a szívféreg felnőtt alakjainak kifejlődésével súlyos problémát, gyakran halált okoznak.

A kutyák szívférgessége

Kedvencünk fáradékonnyá válik, majd keringési, légzőszervi és szívpanaszok lépnek fel nála. A fertőzést okozó parazitát egyik beteg állatról a másikra terjesztik a szúnyogok, de az ember is megbetegedhet. Milyen veszélyt rejt a kutya szívférge az emberre, a gazdira nézve? Ránk nem jelent halálos veszélyt a szívféreg, mivel a lárva nem tud teljesen kifejlődni az emberi szervezetben.

Szúnyogok és szívférgesség

Ember esetében a féreg a tüdőbe is bekerülhet, ahol gócos elváltozásokat okozva elpusztul. A gócok megnehezíthetik a diagnosztikát: mellkasi röntgen szivfereg szunyog más elváltozásoknak tűnhetnek. Létezik-e valamilyen szűrővizsgálat? Egy gyors vérvizsgálat elárulja, hogy kedvencünk fertőzött-e. Ezt érdemes fiatal állatnál félévente, később pedig évente elvégeztetni.

szivfereg szunyog paraziták tisztító fóruma

Erre figyelmeztet több nemzetközi állatorvosi szervezet is. Negatív vizsgálati eredmény birtokában a kutyán további megelőző kezelést javasolt alkalmazni a betegség terjedésének megakadályozása és szivfereg szunyog kutya egészségének védelme érdekében. Pozitív lelet esetén hosszantartó, kockázatos és költséges kezelésnek nézünk elébe, legyen szó akár gyógyszeres, akár műtéti beavatkozásról, melyet mindenképpen jobb lenne inkább megelőzni. Gyógyítható a szívférgesség vagy a kutya mindenképpen belehal ebbe a megbetegedésbe?

Sütik használata

A fertőzés gyógyszeres kezelése szivfereg szunyog költséges tizenötször is drágább lehet, mint a megelőzés ráadásul a kutya egészségére nézve is kockázatos lehet. Előrehaladott szívférgesség esetén előfordul, hogy nem is jár sikerrel.

szivfereg szunyog a legjobb gyógyszer minden típusú férgek ellen

Vannak már sikeres próbálkozások a műtéti megoldásokra vonatkozóan is, melyek szintén költséges és elég kockázatos beavatkozásnak számítanak. A szívférgesség háziállatunk számára halálos lehet, ezért nem szabad várni a tünetek jelentkezéséig, hanem minél előbb és minél szélesebb körben megelőző kezelést javasolt alkalmazni. A megbetegedés elkerülésének legbiztosabb módja a szúnyogcsípés megakadályozása és a szívféreg fertőzés elleni megelőző kezelés alkalmazása, amellyel szivfereg szunyog szívféreg lárvákat lehet elpusztítani.

A szúnyogcsípés és a szívféreg lárva elleni együttes kezelést javasolt alkalmazni, a további mentesség fenntartása érdekében.

Legyen szívügyünk a kutyák szívének egészsége!

Az Advantix rácseppentő termék www. A szívférgesség terjedését a megfelelő eszközökkel meg lehet állítani! A megbetegedésről, annak tüneteiről, a szívféreg szűrésről, a védekezés módjairól és a kezelés lehetőségeiről szivfereg szunyog a www.

A szívférgesség és a szúnyogrepellensek - csak egyszerűen

Lásd még