Sündisznó paraziták. Furcsa világot tártak fel az elaltatott sünök

sündisznó paraziták
Ő a keleti sün Erinaceus roumanicusa sünfélék rendjének egyetlen őshonos képviselője hazánkban.

Állatvilág Süni, a kullancsbomba De azért a kullancs miatt ne kiáltsuk ki az ártatlan sünit első számú közellenségnek aki maga is számos kullancsfertőzést hordoz magábanhanem tartsuk rendben a kertet, ne hagyjunk benne elhanyagolt zugot, így onnan ez a kis állat biztosan továbbáll. És ne legyen ellenséges terület az erdő sem, hogy visszariasszon minket a kirándulástól, a természetjárástól.

helix enterobiosis a betegség diphyllobothriasis jellege

Annak ellenére sem, hogy — amint arra Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke figyelmeztet — a kórokozókat hordozó kullancsok száma évről évre növekszik, sündisznó paraziták az általuk terjesztett megbetegedések aránya is. Mi akkor a teendő?

A szakember szerint, ahogy a mindennapokban is sok más veszéllyel számol az ember, úgy számoljunk e sündisznó paraziták is, és menjünk elébe a bajnak. Éljünk például az oltás lehetőségével az agyvelő- és sündisznó paraziták ellenében.

sündisznó paraziták

Védőoltás csak ez ellen létezik, a másik veszedelmes kullancsos betegség, a Lyme-kór ellen nem. Alul sündisznó paraziták öltözékben kiránduljunk, és használjunk kullancsriasztó készítményeket. A legfontosabb pedig, hogy minden kirándulást követően alaposan vizsgáljuk át meztelen testünket és a gyermekeinkéthogy nincs-e benne kullancs.

sündisznó paraziták

Vigyázzunk, mert a testbe fúródó vérszívó — mivel fájdalomcsillapító anyagot fecskendez a sebbe — jó ideig nem okoz gyanús érzetet, ezért is szükséges a test átvizsgálása. Mivel a fertőző vírust a parazita gyomortartalma hordozza, meg kell akadályozni, hogy azt a sebbe ürítse.

paraziták általi immunváltás

Ha a vérszívó még csak lazán kapaszkodik bennünk, tűvel pöccintsük ki. De ha már mélyen befúrta magát, akkor a patikákban kapható speciális eszközzel, a kullancseltávolító kanállal vájjuk ki a bőrből.

sündisznó paraziták tabletták különböző férgektől

Ezek is érdekelhetnek.

Lásd még