Platyhelminthes életciklus, Schistosoma haematobium (Vérmétely) | Körinfo

div. Bilateria (Coelomata) kétoldali részarányosak - PDF Ingyenes letöltés

platyhelminthes életciklus a férgek elleni kezelési módszer

A Wikimédia Commons tartalmaz Valódi mételyek témájú kategóriát. A valódi mételyek Trematoda a laposférgek Platyhelminthes törzsének fajokban leggazdagabb osztálya. Különféle állatok külső vagy belső élősködői, vagyis a gazdaállat testén vagy testében élnek.

platyhelminthes életciklus férgek kezelésére szolgáló tabletták az emberek számára

Méretük néhány mm és 50 mm között van, de egyes fajok elérhetik az 1,5 méter hosszúságot is. Élősködő életmódjukkal kapcsolatos, hogy a gazdához való rögzülésüket tapadókorongok és kapaszkodó horgok segítik.

platyhelminthes életciklus

A mételyfajok többsége hímnős hermafrodita. Ivarszervrendszerük nagyon bonyolult, és testük belsejének nagyobb részét ez tölti ki. Az élősködők nagyon sok petét termelnek, és ez is az élősködő életmódhoz való sajátos alkalmazkodás.

paraziták ágyneműben maximális féregméret

Egyes mételyfajok az életük folyamán akár félmillió petét termelnek. Sok mételyfaj életciklusa igen bonyolult, mert nemzedékváltakozásuk csak több gazda platyhelminthes életciklus többféle lárva révén valósulhat meg.

platyhelminthes életciklus vacuna giardia aplicacion

Azt a gazdát gazdaállatotamelyben a métely kifejlett alakja élősködik, állandó vagy végleges gazdának nevezzük, míg azt a gazdát, amelyben a lárva élősködik, köztesgazdának mondjuk.

Lásd még