Ormanyos féreg

ormanyos féreg

Account Options

Jó alkalmazkodóképességű faj, különböző típusú élőhelyeken elterjedt,  őserdőktől egészen száraz erdőkig és hegyvidéki erdőkig találkozhatunk vele. Testhossza cm, a teljes ormanyos féreg több, mint a felét a farok hossza teszi ki.

  • A gyűrűsférgek | Pannon Enciklopédia | Kézikönyvtár
  • MÁSODIK REND: Ormányos piócák (Rhynchobdellidae) | Brehm: Állatok világa | Kézikönyvtár

A ormanyos féreg nagyobbak a nőstényeknél. Legközelebbi rokonától, a fehérorrú ormányos medvétől Nasua narica vörösesbarna alapszíne és sötétvörös színű orra különbözteti meg. Csoportosan él, melyek akár tagot is számlálhatnak.

ormanyos féreg what to eat after giardia

A kifejlett hímek gyakran magányosan élnek, és csak a párzási időszakban csatlakoznak a csoportokhoz. A nőstények között szoros az összetartás, gyakran kurkásszák egymást és segítenek egymásnak kölykeik felnevelésében.

giardia zwalczanie mint felnottekben a férgek eltavolitasara

Az ormányos medvék nappal aktív állatok. Idejük nagy részét a fák ágain közlekedve töltik, éjszaka is a fák tetején alszanak.

Gyakran kutatnak ormanyos féreg után a talajszinten közlekedve, ekkor hosszú, érzékeny orrukat használják az élelem megtalálásához. Az ormányos medve hosszú farkát fekete gyűrűk borítják, a talajszinten való közlekedés során azt a magasba tartja, így kommunikál a csapat többi tagjával.

Az ormányos medvék változatos hangjelzések kibocsájtására képesek, melyek megkönnyítik a csoportos életmódot.

Vörösorrú ormányos medve

Mindenevő, előszeretettel fogyaszt növényi eredetű táplálékot, de e mellet kifosztja a madárfészkeket, és megeszi a kisebb gerinceseket, rovarokat, férgeket is. Olykor naponta akár 2 km²-es területet is bejárhat táplálék után kutatva.

  1. Ormányosférgek – Wikipédia
  2. Jellemzők[ szerkesztés ] A gyűrűsférgek az ősi laposférgekből alakultak ki a kambriumi robbanás idején.
  3. Hogyan lehet megtisztitani a parazita testet
  4. Paraziták kezelése a gyermek testében

A párzási időszak február-március hónapokra tehető, a vemhesség 77 napig tart. Egy alom kölyökből áll. Az újszülöttek magatehetetlenül, mindössze  grammos súllyal születnek.

Tartalomjegyzék

Anyjuk a fák tetején fészket készít számukra, amíg elég nagyok nem lesznek ahhoz, hogy csatlakozzanak a csapat többi tagjához, vagyis hetes korukig. Az utódok neveléséről csak a nőstény gondoskodik.

Szemféreg

Az ivarérettséget a nőstények 2 évesen, a hímek 3 évesen érik el. A fiatal hímek kb.

ormanyos féreg szivféreg ellenszere

A vörösorrú ormányos medve napjainkban még elterjedt faj, fennmaradását azonban hosszú távon az illegális vadászat veszélyeztetheti. Az őslakosok régóta vadásszák húsáért, és mivel a kölykök könnyen szelídülnek, gyakran tartják őket házi kedvencként.

férgek kétéves kezelési ideje alatt helminták fertőzése

Az ormányos medve korábban Európa több országában, így Magyarországon is elterjedt hobbiállat volt, tól azonban invazív fajnak számít, éppen ezért magánszemélyek számára tenyésztése és árusítása tilos.

Lásd még