Férgek torzsei. Laposférgek kültakarója és mozgása

Férgek törzsei by Kotogán Eszter on Prezi

Tento článek byl vytisknutý ze stránky www. A mezodermában kialakult a másodlagos testüreg.

Laposférgek idegrendszere és érzékszervei

A differenciálódás folyamán megjeleno bélcso nyílása megegyezik az osbélüreg nyílásával. Ezért nevezzük ezeket osszájú állatoknak. Az osszájúak az osi bordás medúzáktól származtathatók. A sugarasan részarányos testfelépítést a kétoldali szimmetria váltotta fel. Az úszó, lebego életmódról az aljzaton történo csúszkálásra való áttérés a hát- és férgek torzsei elkülönülését eredményezte.

Ezek a változások a ma élo férgek torzsei követhetok leginkább nyomon.

Segít e a méregtelenítés a marihuánát? giardia outbreak nz

Ez az egységes borizomtömlo, amely az férgek torzsei testfalát képezi. A csalánozók osbélürege bélcsatornává fejlodött tovább. A hasi oldalukon található szájnyílásukon veszik fel a táplálékot, amely az elobélbe garat kerül.

A garat gyakran kiöltheto. Innen a táplálék a vakon végzodo középbélbe jut. A középbél dúsan elágazik és a test minden részébe eljuttatja a táplálékot. Az ilyen bélcso-típus a béledényrendszer.

férgek torzsei

Kiválasztó szervrendszerük az egész testet behálózó elovesécske rendszer. Légzésük diffúz. A szervek szabályozását egyszeru idegrendszer végzi. A test feji férgek torzsei fényérzékelo sejtek vannak.

A férgek törzsei Testüregesek — kétoldali szimmetriájúak — ősszájúak A fejlődés fő ágát a kétoldali részarányos élőlények adták, és ma is ezek a jelentősebbek, elterjedtebbek. Az új szimmetriaviszony a feji—farki vég, hasi—háti oldal megjelenésével egy tagoltabb, fejlettebb test kialakulását biztosítja.

Az idegrendszer központi férgek torzsei az agydúc. Fajok: gyászplanária, tejfehér planária, füles planária. Szájnyílásuk mellett tapadókorongok vannak, garatjuk izmos fala szívásra alkalmas.

Bélrendszerük elágazó és vakon végzodik. Egyedfejlodésük bonyolult. Például a májmétely petéje a gazdaállat ürülékével távozik.

gyermekek giardiasis kezelésének szakaszai

A lárva vízicsigafajokban élosködik, és többször átalakul. Az utolsó lárvaalak elhagyja a csigát és a fuszálakkal a legelo állat belsejébe kerül. Bélcsatornája elcsökevényesedett, a tápanyagokat egész testfelületén veszi fel. Teste ízekre tagolódik.

Az ízekben találhatók az ivarszervek.

Az előadások a következő témára: "A férgek törzsei."— Előadás másolata:

Önmegtermékenyítéssel szaporodik. A peték az ürülékkel kerülnek a külvilágba. Faja: pl. Egyes esetekben már több sejtréteguvé váló kültakarójukat kemény, ellenálló védoréteg, kutikula képezi, amely egyben primitív külso vázul férgek torzsei szolgál.

Szájnyílásuk a test elülso végére tolódott, valamint az elo és középbél után itt jelenik meg eloször az utóbél. Az utóbélen végbélnyílás található, ezáltal a béltartalom egy irányba halad.

A szöveteket a testüregfolyadék látja el tápanyagokkal. Légzésük az egész testfelületen játszódik le. Kiválasztószerveik az elovesécskék. Többségük váltivarú. A talajlakó fonalférgek az avar bomló galandféreg gyógyitasa fogyasztják.

Az orsógiliszták a bélcsatornában élosködnek. Fajai: pl. A közönséges földigiliszta teste férgek torzsei épül fel. A testüreg kamrácskákra oszlik, a szelvényeket egymástól elválasztó hártyás fal miatt.

Gyűrűsférgek

A fejlebeny kivételével minden szelvényen négy pár serte található. Az érzékelés, a mozgás és a légzés szerve a borizomtömlo. A legkülso rétege egyrétegu hengerhám, mely kutikulát termel. A hámrétegben érzéksejtek és mirigysejtek találhatók. A feji végén lévo különleges érzéksejtek még a fényt is érzékelik.

A férgek törzsei. - ppt letölteni

A mirigysejtek tartják nedvesen a kültakarót. Férgek torzsei fontos a mozgás és a légzés szempontjából, ugyanis borükön férgek torzsei lélegeznek. Mozgása jellegzetes féregszeru mozgás. Talajjal férgek torzsei geofág.

Vírus és baktérium: Mi a különbség, és kit érdekel egyáltalán? - csak egyszerűen

A bélcsatorna termeli az emésztonedvet. A bélcsatorna részei: elobél, melynek szakaszai: szájüreg, garat, nyelocso, begy, zúzógyomor, középbél és utóbél.

Keringési rendszere zárt, a vér férgek torzsei vérérrendszerben kering, ugyanakkor egyes alkotói és a légzési gázok a hajszálerek falán keresztül közlekednek a környezo szöveti sejtekben. Háti és hasi véredénye van. Vére vörös színu a hemoglobin miatt. Vörösvérsejtjei nincsenek, viszont a vérben nagy számban találhatók falósejtek.

Laposférgek

Kiválasztószervei a páros vesécskék. Idegrendszere dúcidegrendszer. A dúcok és idegrostkötegek ún. Hímnos állat, ivarosan szaporodik. Megtermékenyítésük kölcsönös. A földigiliszta rendkívül hasznos állat.

Jellemzők[ szerkesztés ] A gyűrűsférgek az ősi laposférgekből alakultak ki a kambriumi robbanás idején.

Mozgásával keveri a talajrétegeket, járataival javítja a talaj átszelloztetését is. Testük elol szívó- hátul tapadókorongban végzodik. Szívókorongja közepén található fogazott állkapcsa kitinfogak.

Mirigyváladéka véralvadásgátlót hirudin tartalmaz.

Lásd még