Feloldó férgek

Index - Tudomány - Savval dolgozik a csontevő féreg

féregtabletta oltás előtt szivféreg elleni tabletta ar

Különleges képességgel rendelkeznek az aprócska csontevő férgek, amelyek a tenger mélyén található bálnacsontvázakat és más csontokat egyaránt használják lakhelynek és tápláléknak: savat bocsátanak ki, így oldják fel a csontokat. Sok mindent megtudtunk róluk az elmúlt tíz évben, ám az egyik legérdekesebb kérdés maradt, hogy miként hatolnak be a csontba, és hogyan veszik fel a tápanyagokat" — magyarázta Sigrid Katz kutatásvezető, az amerikai Scripps Oceanográfiai Intézet és feloldó férgek Kaliforniai Egyetem San Feloldó férgek intézményének munkatársa.

feloldó férgek zapper paraziták hulda clark

Az Osedax feloldó férgek tartozó férgeket, amelyek hossza centiméter, ben fedezték fel bálnatetemeken. Ez a féregcsalád meglepő helyeken lelhető fel, rokonaik a tengerek szélsőségesen forró és savas hidrotermális árkaiban is megélnek. Az Osedax féregnek nincs szájnyílása és bélrendszere, a feloldó férgek szolgáló csont megemésztését a velük társult baktériumok segítik.

fergek virus

Azt már feloldó férgek is tudták a kutatók, hogy ezek a férgek és baktériumaik a számukra lakhelyet nyújtó csontban lévő kollagént és zsírt fogyasztják el. Az azonban rejtély volt, hogy a férgek miként képesek behatolni a csontba, hogy hozzáférjenek táplálékukhoz. Testük egyik része feloldó férgek, másik része pedig leginkább egy gyökérre hasonlít: ez utóbbi jut be a csontba, holott nincs olyan része, amely képessé tenné a mechanikus behatolásra, a csont átfúrására.

A szakemberek ezért a kémiai behatolás, a feloldás jeleit keresték, és a féreg különféle szöveteiben savat kiválasztó enzimek után kutattak.

feloldó férgek paraziták és férgek

Megállapították, hogy egyfajta enzim, egy protonpumpa bőségesen megtalálható a féreg gyökereiben.

Lásd még