Drechslera helminthosporium,

drechslera helminthosporium

Galériák A kórokozóról Magyarországon egyes években az őszi búzán rendkívül súlyos károkat okoz, nagyobb veszteségeket idéz elő, mint az árpában. A búza drechslera helminthosporium jelentősebb toportyan fergek faja. Fejlődési ciklusa: A gomba az ősz során a fertőzött növényi maradványokon képződő kitartóképletekkel, pszeudotéciumokkal telel.

dr oz paraziták teljes epizódja

A belőlük kiszóródó aszkospórák okozzák a primer fertőzéseket, míg a foltok felületén fejlődő konídiumok, nyári spórák a szekunder fertőzések forrásai. Általában °C közötti hőmérsékleten, nagy légnedvesség, bőséges harmatképződés drechslera helminthosporium, szeles, esős időjárásban okoz súlyos fertőzéseket. Kártétel drechslera helminthosporium helminthosporium Az alsó leveleken világosbarna, sárga szegéllyel körülvett, kissé kihegyesedő végű foltok képződnek.

drechslera helminthosporium pinworms a perianális redőkön

A folt közepe sötétebb barna. A betegség az alsó levelekről halad felfelé. Az erősen fertőzött levelek leszáradnak.

Jelentősége: az egyik leggyakoribb árpabetegség. Drechslera helminthosporium és diagnózis: először az alsó leveleken és a levélhüvelyen jelenik meg a tipikus, lisztharmatos bevonat Ezt követően a fertőzés ráterjed a felsőbb levélemeletekre A: lisztharmattal fertőzött növény, B: lisztharmattünetek levélen, C: tünetek kalászon, D: a kórokozó konídiumláncai, E: kleisztotécium aszkuszokkal Makrotünetek alapján szabad szemmel is jól diagnosztizálható a betegség.

A foltokon rövid idő alatt új konídiumok képződnek, melyek újabb leveleket fertőznek. A beteg növények kényszerérettek, a kalászok értéktelen szemeket tartalmaznak.

Szerkesztőség A vírusbetegségek megjelenését drechslera helminthosporium szaporítóanyag minősége mellett az átvívő szervezetek kártétele, illetve a terjedést segítő tényezők mechanikai sérülések megléte befolyásolja. Az árpa csíkos mozaik vírusbetegség barley stripe mosaic virus megjelenésében a vektorok szerepe nem jelentős. Általánosságban elterjedt, széles gazdanövénykörrel rendelkező vírusbetegség, — fogékony fajta termesztése esetén — szürke levél elszíneződést, foltosodást és növekedésgátlás okoz. Az árpa sárga törpülés vírus megjelenését azonban már a levéltetvek terjedése és közvetett kártételük nyomán jelentkező vírusfertőzés határozza meg. A törpe növekedés mellett a betegség a levelek aranysárga elszíneződését, levélcsúcsi száradást és végül a kalászok sterilitását okozza.

A  pelyván és a toklászon barna foltokat okoz, a fertőzött szemek rózsaszínűek. Védekezés A helyes vetésváltás alkalmazása, a növényi maradványok mély alászántása, egészséges vetőmag használata segíti a fertőzés megelőzését.

  • Féreg eltávolító termékek
  • NCAIM | National Collection of Agricultural and Industrial Microorganisms
  • Facebook pasziánsz

Vetőmagcsávázás Lamardor vagy Yunta Quattro csávázószerrel. Mindkét csávázószer speciális Helminthosporium spp.

drechslera helminthosporium babaférgek megelőzése

Tavaszi árpában is kitűnő eredménnyel alkalmazható. Bayer termékek.

Кто тебе это сказал? - спросил он, и в его голосе впервые послышались металлические нотки.

Lásd még