Darazs fereg. Megőrült hernyó: védelmezte a belőle kimászó parazitákat - Noizz

Twitter Messenger Borzalmas belegondolni, hogy egyes fajok úgy fejlődtek az evolúcó során, hogy igazi mesterei lehessenek az darazs fereg.

Bátky Zoltán tech-újságíró és zenész. Jön a Halloween, mindenki ijesztget mindenki mást maszkokkal, zombis történetekkel és egyéb rémségekkel, szóval úgy gondoltuk, mi a tudománnyal tesszük ugyanezt. Mutatunk öt olyan rémisztő esetet az állatvilágból, ahol zombik, paraziták és testrablók játsszák a főszerepet. Keltetőrobot-katicák A kedves, pettyes állatokat nem mindenki kezeli olyan cukin, mint egy átlagos óvodás.

Van, aki egész életét a kiszemelt áldozata testében éli darazs fereg, míg mások csak egy pár napig "bérelik" a testet. Csak, hogy belepetézzenek.

Стратмор снова вздохнул. - Тот, который тебе передал Танкадо. - Понятия не имею, о чем. - Лжец! - выкрикнула Сьюзан.

Ilyen állat a parazita darázs, vagy latin nevén Cotesia glomerata, mely faj először ban, Észak-Amerikában bukkant fel. Ez a viszonylag apró teremtés nagy gaztetteket hajt végre élete során.

darazs fereg a gyereknek van féreg, mit kell tennie

Gyanútlan hernyókba főleg káposzta hernyókba pumpálja petéit, hogy a lárvái biztonságban ki tudjanak fejlődni. Miután belepetézett szerencsétlen áldozatába, a típusú paraziták férgek kb.

És mindeközben egyre növekszik - mert a lárvák is egyre nagyobbak benne.

darazs fereg

A bőre alatt lapulnak meg a parazita darázs rizsméretű lárvái. Persze együtt már több mint a harmadát ki tudják tenni a hernyó súlyának!

A lárvák ahogy növekszenek igyekeznek minél kevesebb kárt okozni a darazs fereg. A hernyó szerveit egyáltalán nem bántják, miközben lakomáznak a véréből.

Megőrült hernyó: védelmezte a belőle kimászó parazitákat

Ám ez a fegyverszünet nem tart sokáig. Pár napon belül ugyanis teljes nagyságukat elérik, amikor akcióba lendülnek.

Japán Legfélelmetesebb Darazsa

Igaz, hogy az elmúlt két hétben a hernyó megvédte őket, de most már feleslegessé vált. Hogy beteljesítsék darazs fereg következő fokozatát, ki kell törniük a hernyó testéből.

a férgek felfaljak az emberi fejet

De nyugi, miközben ezt csinálják olyan darazs fereg anyagokat bocsájtanak ki, amik megbénítják a hernyót. Tehát lényegében a lárvák kirágják magukat a testéből, ő pedig csak tehetetlenül tűri.

A csigák életét szívóférgek teszik pokollá azzal, hogy élő darazs fereg, valójában saját utódaik tenyésztelepévé változtatják a testüket. A Carpinteria mocsaraiban élő élősködő szívóférgek, más néven mételyek kedvelt köztigazdája a Cerithidea californica nevű csigafaj. Számos parazita állatfaj fejlődik ehhez hasonlóan, úgynevezett köztigazda beiktatásával, amikor a petékből kikelő lárvák átmenetileg egy másik állatfaj, például egy csiga testében növekednek, mielőtt végleges gazdájukba költöznének át. Esetünkben a Probolocoryphe uca nevű szívóférgek lárvái élnek a csigában, míg olyan éretté nem válnak, hogy elindulhatnak végleges gazdájuk - egy rák, kagyló, hal vagy darazs fereg - felé.

Amint kijutnak, a lárvák selymet szőnek maguk köré, hogy abban a gubóban tudják elérni kifejlett formájukat. Ám a parazita darazsak nem bírnak a vérükkel, ugyanaz a faj simán célpontjának darazs fereg ezeket a kis begubózott genyókat is.

De a megsebzett hernyó segít nekik átvészelni ezt a rizikós időszakot.

1. Keltetőrobot-katicák

Egy hernyó normális esetben csak saját magának készít selyemgubót. Ám ilyenkor mintegy plusz védelemként ráhelyezi arra a féregcsomóra, ami nem sokkal előtte még a testéből falatozott.

gyógymód az emberek férgeire

A tudósok úgy gondolják, hogy az a darázs-vírus, ami megfertőzte őt hetekkel korábban befolyásolja a hernyó agyát is, ezért viselkedik így. Még meg is védi őket! Sokkal agresszívabbá válik a darázsméregtől, mintegy testőrként vigyáz rájuk szakadatlanul.

darazs fereg

Aztán éhen hal. Sajnos nem mindennek lehet szép vége, ám nyugtasson a tudat, hogy a világon szinte mindenhol él. Ja, bocs: ez ne nyugtasson. Itt a videó, melyet a National Geographic készített:.

Lásd még