Csontevo fereg,

Savat használnak fúrásra a csontevő férgek

Zombiféreg csontevo csontevo fereg fel az őshüllőket MTI Lakhelyként használják csontevo fereg bálnákat A Biology Letters című folyóiratban közölt tanulmány szerzői arra alapozzák eredményeiket, hogy Osedax-férgekre utaló furatokat találtak egy plezioszaurusz - a mezozoikum idején élt tengeri hüllő - fosszilizálódott uszonyán, egy ősi tengeri teknős bordáján, valamint páncélján.

aszcariasis és necatorosis az enyém a legnagyobb paraziták

Az Osedax-nemzetségbe tartozó férgek, amelyeket egy mélytengeri robot fedezett fel ben a kaliforniai partoknál, a tengerfenékre lesüllyedt tetemekből lakmároznak. A zombiférgekként is emlegetett apró állatok csontevo fereg kilométeres mélységben is megtalálhatók.

csontevo fereg milyen gyógyszert szed a férgek megelőzésére

Felnőttként az ujjnyi hosszú férgeknek nincs szájuk, sem emésztőrendszerük: gyökérszerű indákat használva fúrják be magukat a csontokba, hogy hozzájussanak a túlélésükhöz szükséges zsírmolekulákhoz. A szakemberek korábban úgy vélték, hogy ezek a férgek együtt fejlődtek ki a bálnákkal, amelyek hullámsírjait csontevo fereg lakhelyükként használják a tengerfenéken.

csontevo fereg helminth inváziós jelek felnőtteknél

Az új kutatás szerint azonban a zombiférgeknek már jóval korábban, mintegy millió évvel ezelőtt jelen kellett lenniük, amikor a hatalmas plezioszauruszok úszkáltak a csontevo fereg mélyén. Amikor 66 millió évvel ezelőtt ezek a hatalmas tengeri hüllők kipusztultak, a férgek "átnyergeltek" a tengeri teknősök tetemeire, egészen a bálnák 20 millió évvel későbbi felbukkanásáig.

széles spektrumú parazita készítmény paraziták emberekben tünetek nhs

Az Osedax-férgekre utaló furatokat egy plezioszaurusz fosszilizálódott uszonyán találták megForrás: AFP A férgek hosszú történelmének bizonyítása érdekében a brit Plymouth-i Csontevo fereg tengerkutatási intézetében dolgozó Nicholas Higgs, a tanulmány társszerzője és kollégája, Silvia Danise részletes háromdimenziós képeket készített a plezioszaurusz fosszilizálódott uszonyán és a tengeriteknős-csontvázon talált furatokról, amelyek nagyfokú egyezést mutattak a férgek által a modernkori bálnacsontokon hátrahagyott üregekkel - írta csontevo fereg BBC News.

A mostani eredmények szerint a zombiférgek nem csupán jóval régebb óta vannak jelen, mint azt eddig gondolták a szakemberek, hanem azt is sugallják, hogy a mélytengeri lények egész csontvázakat tüntethetnek el, mielőtt azok fosszilizálódhatnának; ezáltal nem csak a megmaradt csontokban, hanem az óceánok élővilágának történetében is lyukakat hagynak maguk után.

az ostorféreg fertőzés módszerét hívják

Lásd még