Ascaris kromoszómák.

NÖVÉNYGENETIKA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A - PDF Ingyenes letöltés

Sávozási Technikák A kromoszómák alakja, mérete és száma egy adott fajra jellemző.

Ascaris kromoszómák

A kromoszómák alakja, nagysága és száma által jellemzett kromoszóma készletet kariotípusnak nevezzük. A lefényképezett, kivágott, páronként sorba rendezett kromoszómakészletet kariogramnak hívjuk.

Az idiogram a kariogram grafikus ábrázolása. A kromoszómák száma fajonként nagyon változatos.

Ascaris kromoszómák morgellons paraziták tünetei

Casperson és munkatársai a Vicia faba kromoszómáin megfigyelték, hogy kinakrinnal quinacrin - Q és kinakrin mustárral quinacrine mustard - QM való festés és ultraibolya fénnyel történő megvílágítás után a kromoszómákon jellegzetes fluoreszcens mintázat jelent meg.

Ezzel megalapozták a kromoszóma sávozási módszereket, és ezt a festést Q-sávozásnak nevezték el Hátránya a módszernekhogy a fluoreszcens Ascaris kromoszómák kromoszómák jel intenzitása nagyon gyorsan bomlik így az analízist és a fénykép készítést közvetlenül a festés után kell elvégezni.

Kontrasztfestékként alkalmazva a Giemsa festéket, sötétebben festődő sávokat figyeltek meg a centroméra Ascaris kromoszómák régióban egér kromoszómákon.

parazita képregény

Megfigyelésük alapján dolgozták ki Ascaris kromoszómák C és a G sávozási technikákat először a humán, majd a növényi kromoszómák azonosítására A C-sávozás elnevezését onnan kapta, hogy elsősorban a konstitutív heterokromatint festi A heterokromatinnak két típusa van: konstitutív és fakultatív heterokromatin.

A konstitutív heterokromatin a fajra jellemző és mindig megjelenik. A fakultatív heterokromatin csak bizonyos fázisokban, sejtekben figyelhető meg.

Ascaris kromoszómák

Az R-sávozásnál a kromoszómákat forró só oldattal kezeljük a Giemsa festés előtt, ezzel denaturálva a Timin és adenin DNS régiókat. A mikroszkópos képe éppen a G-sávozás fordítottja lesz, azaz, ami a G sávozásnál sötéten festődött az R-sávozásnál világos lesz és Ascaris kromoszómák. Paraziták baba gyógyszeres kezelés R-sávozással a kromoszómak végek tanulmányozhatóak, amelyek a G-sávozással világosan festődnek megnehezítve ezzel a vizsgálatukat

Ascaris kromoszómák

Lásd még